Jahorina

Jahorina

Jahorina je jedna od najljepših planina u regionu sa najvišim vrhom od 1916 m. Priroda je bila blagonaklona prema Jahorini i podarila joj predivno zelenilo ljeti i raznovrsno ljekovito bilje, a zimi savršen snježni pokrivač koji ide i do nekoliko metara visine.

Svaki posjetilac Jahorine ne ostane imun na ono što joj je priroda podarila, od impresivnih predjela, izvora, šuma, livada, svako može pronaći način da uživa u istinskim čarima prirode.  

Jahorina je poznati ski centar, a na Jahorini su 1984. godine organizovane i Zimske olimpijske igre . Jahorina trenutno ima 47 km dužine ski staza.

Jahorina ima izuzetno povoljnu klimu. Na Jahorini se susreću topla mediteranska klima i hladna kontinentalna vazdušna masa zbog čega su temperature uvijek prijatne za boravak

Olimpijska Jahorina je idealna planina, kako zimi tako i ljeti zbog čistog vazudha, lijepih vidikovaca, prirodnih rezervata.

Zimska sezona je aktuelna u periodu od 15. decembra do 15. aprila, a skijaši biraju Jahorinu zbog prostranih ski staza i mnoštvo sadržaja koji upotpunjuju zimovanje. Ljeti na planini boravi veliki broj sportista, koji Jahorinu biraju za pripreme, ali i oni ljubitelje prirode koji vole berbu ljekovitih bilja i šumskih plodova.

Osim prirodnih ljepota, Jahorina pruža i izuzetnu uslugu, tako da možete pronaći sjajne restorane, kafiće, barove, spa centre.

Jahorina se nalazi dijelom u opštini Pale, dijelom u opštini Trnovo Republika Srpska. Od Sarajeva je udaljena 33 kilometra, gdje se nalazi i međunarodni aerodrom. Udaljenost Jahorine od Banjaluke iznosi 210 km, Beograda 320 km,  Ljubljane 540 km, Podgorice 260 km, Zagreba 400 km.